Каква е първата мисъл, която минава през главата ви, когато изцапате любимата си дреха с кетчуп например?

  • „Как се чистеше кетчуп?”
  • „Това дали ще се изпере?”
  • „Еее, страшно прасе съм!”

Да, май всички си мислим едно и също. Притеснението, което се прокрадва в главата ви и леко започва да ви човърка отвътре е еднакво неприятно за всички ни. Затова решихме да съберем на едно място информация за почистването на максимално голямо разнообразие от упорити петна. Нека спрем да превръщаме любимите си тениски за двойки в пижами СЕГА!

Няколко основни насоки, преди да преминем през списъка с конкретни петна:

  • В повечето случаи е важно да се предприемат бързи мерки, с изключение на калта, която трябва да се остави да изсъхне;
  • Обикновено топлата или гореща вода правят нещата по-зле, противно на логиката, че горещото ще „разтвори” петното.
  • Не търкайте, а попивайте дрехата. С търкане се разнася петното и се разваля нишката на тъканта.
  • На пазара се предлагат ензимни препарати, които са ефикасни за премахването на много от упоритите петна.
  • Окислители като белина и кислородна вода не бива да се използват върху вълна и коприна, тъй като може да разградят материите.
  • Кремът за бръснене действа при петна от различни храни – намажете, оставете да действа 20 мин и пуснете в пералнята.

Кетчуп – обърнете дрехата наопаки и промийте със студена вода. Оставете дрехата за 10 мин във вода с препарат за отстраняване на петна. След това попийте петното с бял оцет. Ако не изчезва – повторете процедурата няколко пъти.

Плодове – смесете 1 л. прясно мляко с 2с.л. лимонов сок. Накиснете дрехата в разтвора за 2 часа, след това изперете както обикновено; друг вариант - смесете сока на 1 лимон с оцет в съотношение 1:1. Нанесете върху петното и изтъркайте леко. Това действа и при петна от шоколад.

Шоколад – използвайте сапун и студена вода. Домашният сапун е по-добрият избор за случая.

Мазно – при прясно петно – наръсете със сол. Сода бикарбонат или домашен сапун също действат. За стари петна - намажете с крем за бръснене, оставете за 20 мин да подейства локално на мястото и пуснете в пералнята както обикновено.

Сладолед – потопете мястото с петното в студена вода за 10 мин. Намажете го с препарат за миене на съдове, след това изперете както обикновено.

Петна от изпотяване – 4 таблетки аспирин се разтварят в съд с топла вода. Оставете дрехата в този разтвор за 2 часа, след това изперете както обикновено.

Грим – намажете петното с крем за бръснене и оставете 20 мин. след това изперете както обикновено.

Кафе - попийте петното веднага, обърнете дрехата наопаки и пуснете през нея струя студена вода, докато не се отмие петното.

Червено вино – почистете с препарат за миене на съдове, след което намажете с кисело мляко. Ако плата е бял, можете да полеете с кислородна вода.

Домати – при прясно петно – обърнете дрехата наопаки и пуснете струя студена вода. При засъхнало петно – топла вода и домашен сапун.

Кръв – веднага обърнете наопаки и оставете под струя студена вода. При засъхнали петна – използвайте алкохол. За деликатни тъкани разредете алкохола с вода в съотношение 1:1. Ако дрехата е бяла – бакпулвер или кислородна вода трява да свършат работа.

Трева – едно от най-трудните петна за махане, като няма гаранция, че ще успеете. Използвайте ензимен препарат, след което третирайте с разреден оцет. Внимавайте, защото това може да обезцвети тъканта, затова преди да започнете процедурата, изпробвайте я на скрито място на дрехата. Химическото чистене остава оптималния вариант.

Мастило – използвайте парцал, който не ви трябва, напоете го със спирт и попийте мастиленото петно. Ако това не е достатъчно, използвайте окислител като белина, безхлорна белина или кислородна вода.

Восък – от двете страни на плата сложете попивателна хартия и минете мястото с ютия. след това изперете както обикновено.

Горчица или ръжда – натрийте петното с лимонов сок.

Дъвка - сложете дрехата във фризер. Когато дъвката замръзне - изстържете я внимателно с нож.